Nakon pobjedničkog rada za žnjanski plato kojega su osmislili mladi arhitekti iz Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića, predstavljamo i vizualizacije još četiri nagrađena rada. Drugu nagradu su, podsjetimo, dobili Emur studio iz Zagreba, treću Arhitektonski ured Porticus iz Splita, četvrtu Tatjana Zahra, a petu splitski arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko.

Arhitekti iz Emur studija rad su naslovili ‘Žnjan – Split urban playground’, bio bi to gradski prostor zabave, sporta i rekreacije.

Obrazložili su jasan zoning prostora podijeljen na komercijalni dio uz postojeću prometnicu, rekreativno-sportsko-parkovnu strukturu, lungo mare koji povezuje niz atraktivnih sadržaja, plaže s jedriličarskim klubom, sportskim terenima za tenis, odbojku na pijesku, rukomet, mali balun… i beach barovima, potom su tu akvarij, akva park, plaža za osobe s invaliditetom. Biciklistička staza je oko parka i veže se s ostatkom grada. Sva rješenja predviđaju parking, naravno.

Autor nam je naglasio kako se izuzetno pazilo da se nova predviđena prometnica koja povezuje trstenički gornji plato sa žnjanskim platoom mimikrično sakrije unutar stijene kako se ne bi zadiralo na privatne parcele i koridorom uništilo park i zeleni pojas.

Predviđena je fazna izgradnja koju bi Grad mogao izuzetno lako financijski podnijeti, jer se svi sadržaji uz projektantsku kontrolu daju koncesionarima na korištenje.

Formirana je topografija koja omogućava ispreplitanje zelenih zona sa sportskim sadržajima, a vodilo se računa da mediteranska vegetacija bude otporna na uvjete neposredno uz more.

I kao najvažnije, predviđeno je pozivom bitnim svjetskim i hrvatskih arhitektima da naprave projekte za manje paviljone, stalne i privremene, pomoću kojih bi se Split mogao izuzetno jednostavno promovirati kao destinacija koja prepoznaje artizam. Takvi projekti, objasnio je dodatno, uz dobru organizaciju se mogu jednostavno izvesti i polako se graditi biblioteka paviljona potpisanih od strane velikana arhitekture.